Tjelesna priprema za skijaške aktivnosti

Kao rekreativna aktivnost, alpsko skijanje spada među najpopularnije oblike tjelesnog vježbanja. Razlog tome treba tražiti u činjenici što čovjek ima potrebu za tjelesnom aktivnošću i u zimskim mjesecima, kada se znatno manje kreće nego u ostalom periodu godine. Između ostalog u taj rekreativni sport se mogu uključiti polaznici neovisno o dobi ili skijaškom predznanju, a zbog iznimno pozitivnog utjecaja na funkcionalne i motoričke sposobnosti čovjeka te socijalne komponente koje su prisutne odlaskom u neki od mnogobrojnih skijaških centara, popularnost alpskog skijanja sve više raste.

Budući da je skijanje sport kojeg osim spuštanja niz padinu čini okretanje u zavojima, penjanje, padanje i hodanje po snijegu, prilikom čega sudjeluju velike grupe mišića, a pogotovo mišića nogu, nikako se ne smije zaboraviti pravilna priprema i stjecanje kondicije kako bi se izbjegle ozljede. Da bi proces obuke alpskog skijanja bio što efikasniji i ugodniji, preporuka svim budućim polaznicima škole skijanja je da unaprijed, barem dva mjeseca prije početka sezone, planiraju program svoje kondicijske pripreme.

Idealna dinamika treninga bi bila 5 puta tjedno, a budući malo pojedinaca može izdvojiti toliko vremena, dovoljno je izdvojiti 2-3 puta tjedno po 1h. Stjecanje kondicije, koja je širok pojam, ljudi često poistovjećuju s dugotrajnim i mukotrpnim trčanjima.

Za početak, najbolje je krenuti s aktivnostima za razvoj aerobno-funkcionalnih sposobnosti poput:

vožnje bicikla

laganog trčanja

planinarenja

nordijskog hodanja

rolanja i sl.

No, to je samo jedan segment stjecanja dobre kondicijske pripremljenosti organizma. Svaki sport ima svoju specifičnu kondiciju u skladu s njegovim obilježjima i specifičnostima koje ga određuju, pa tako i skijanje. Prema brojnim istraživanjima, skijanje je aktivnost koju karakterizira specifična mišićna izdržljivost, osobito donjih nogu te trupa, koordinacija koji se očituje u usklađivanju rada ruku, nogu i cijeloga tijela, ravnoteža, eksplozivna snaga i fleksibilnost. Kako bi postigli bazičnu razinu kondicijske pripreme organizma i razvili one mišićno-zglobne skupine koje će tijekom skijanja biti posebno izložene naporu, potrebno je posvetiti najmanje 1-2 mjeseca, po 2-3 treninga tjedno. Isključivo integracijom svih navedenih specifičnih kondicijskih svojstava i njihovim razvojem u dovoljno dugom vremenskom periodu, možemo biti potpuno spremni za novu skijašku sezonu. Obzirom da forsiranje intenziteta treninga u kratkom vremenskom periodu može uzrokovati samo ozljede i nanijeti više štete nego koristi, toplo preporučujemo svim skijašima i budućim polaznicima škole skijanja, da izdvoje malo vremena i u punom smislu riječi spremno dočeku novu skijašku sezonu.

Navedene aktivnosti potrebno je izvoditi najmanje 2- 3 puta tjedno u trajanju od 45min do 1h. Intenzitet navedenih aktivnosti potrebno je da svaki od vas sam sebi prilagodi. Savjetujem da za početak navedene aktivnosti izvodite različitim tempom u isprekidanom trajanju. Drugim riječima, ako se odlučite za trčanje kao oblik aktivnosti kojom biste utjecali na razvoj svojih aerobnih (kondicijskih) sposobnosti, najprije krenite s 10 min laganog trčanja u kombinaciji s 1-2 min brzog hoda za oporavak mišića. Nakon nekoliko takvih „uvodnih treninga“, lagano povećajte vremensko trajanje faze trčanja i oporavka. Isti princip treninga možete primijeniti i u drugim aerobnim aktivnostima za koje se odlučite.

S aerobnim treningom treba kombinirati vježbe za razvoj specifične snage, koordinacije, ravnoteže i fleksibilnosti cijelog tijela, kako bi što efikasnije utjecali na razvoj onih skupina koje će tijekom skijanja biti posebno izložene naporu. S vremenom će biti objavljivane skupine vježbi koje valja koristiti prije početka skijaške sezone. Do tada nabavite svu potrebnu opremu za trening i naoružajte se pozitivnom energijom i dobrom voljom.

Lijep pozdrav svim skijašicama, skijašima, a posebno onima koji se to spremaju biti.:)

Danijela Kuna