Škola skijanja || Prvi spust » O Kupresu

O Kupresu

Općenito o Kupresu

Na preko 1100 metara nadmorske visine, okružen visokim planinama, a obgrljen niskim temperaturama, smjestio se srednjebosanski gradić Kupres.

Većini ljudi poznat samo onda kada prekriven svojim sniježno-bijelim ruhom čeka nove skijaše, a kada ruho nestane, na scenu stupa bogata flora i fauna, stećci kao trajni svjedoci izgubljenog vremena i crijepovi kuća koji su još jednu godinu uspješno prkosili kupreškoj zimi. Ne zovu Kupres uzalud bosanskim Sibirom. Svatko tko je barem nekoliko sati proveo tamo, znati će koliko je realan takav naziv. Bolne su rane posljednjega rata još uvijek duboko urezane u identitet ovog grada, ali mu šarenila novoizgrađenih objekata, čije su fasade zimi jedina suprotnost snježnoj dominaciji, postupno daju sve veseliji karakter, pretvarajući ga u pravo turističko mjesto s pripadajućim sadržajima. Prirodne ljepote jednako su atraktivne i ljeti i zimi, a za hladnu kuprešku vodu, koja izvire iz samog srca okolnih planina, kažu da liječi sve bolesti.

Iako malen, grad Kupres ima i sportsku tradiciju, pa tako mladi Kuprešaci tople dane ispunjavaju igrajući za hrvatski nogomeni klub „Kupres“, dok zimske radosti ostvaruju ponosno noseći boje skijaškog kluba „Stožer“, nazvanog po istoimenoj planini koja se proteže iznad grada.
Kuprešaci jako drže do svoje tradicije i običaja, a tome najbolje svjedoči i manifestacija po kojoj je kraj poznat gotovo kao i po zimskim radostima.
„Strljanica“ je srpanjski dan kada se najbolji kupreški kosci, odjeveni u tradicionalne narodne nošnje i kosama oštrim poput britve, bore za laskavu titulu najboljeg kosca čitave visoravni. Tada se cijeli kraj zajedno sa svojim gostima sjati usred kupreškog polja, na mjesto održavanja manifestacije, isprva kako bi bodrio svoje favorite, a kasnije da bi se uz pjesmu i ples zabavljao i slavio do sitnih noćnih sati.

Zato Vas pozivamo, ukoliko već niste, da svakako posjetite Kupres i da na svojoj koži osjetite zavodljivost ovog gradića koji unatoč niskim temperaturama isijava toliku količinu topline koja Vam jednom ulazi u srce i tu zauvijek ostaje.

Top