Škola skijanja || Prvi spust » Tko smo?

Tko smo?

Škola skijanja PRVI SPUST

Visoke planine, pogodna klima i prometna povezanost, kupreškom su kraju oduvijek pogodovali za razvoj turizma,poglavito onoga u vidu aktivnoga odmora kroz sportove na snijegu. Zbog blizine i prisupačnosti, kupreška su skijališta mahom privlačila goste iz Dalmacije i Hercegovine, a zbog iznimnog broja posjetitelja koji su dolazili s područja grada Splita, skijališta su od milja zvali “splitskim Sljemenom”, aludirajući na činjenicu da i grad Split, na neki način ima “svoje” skijalište – kao što je slučaj kod Zagreba. Uzlazna putanja zimskoga turizma u Kupresu, nasilno je prekinuta za vrijeme Domovinskoga rata, da bi se početkom 2000-ih godina započelo se s intenzivnom izgradnjom i obnovom razrušene infrastrukture, prvenstveno na planini Čajuši, gdje su prokrčene nove skijaške staze, postavljene različite vrste žičara, te je obnovljen hotel “Adria ski”. Svi navedeni hvalevrijedni zahvati doslovno su preporodili kupreški kraj, ponovno ga pretvorivši u poželjnu turističku destinaciju, pa su sukladno tome otvarani apartmanski smještaji, ugostiteljski objekti i ostali sadržaji koji su rezultirali povratkom gostiju na njihovo tradicionalno skijalište.

Nešto prije toga vremena pojavila se i nova – carving tehnika skijanja, pa je stoga došlo do potrebe da se na skijalištu posjetiteljima ponudi profesionalna edukacija u vidu škole skijanja kako bi se olakšao “prijelaz” na novu tehnologiju skijanja kako bi se skijaši od samih početaka podučavali skijanju na metodički ispravan način. Spomenuta je potreba u sezoni 2001./2002. iznjedrila školu skijanja “Adria”, koja je svoje djelovanje u sezoni 2004./2005. nastavila pod imenom “Škola skijanja Prvi spust”, a koja predstavlja prvu profesionalnu školu skijanja ikada osnovanoj na kupreškoj visoravni.

Škola skijanja “Prvi spust” okupljala je (i još uvijek okuplja) isključivo licencirane učitelje skijanja i to prvenstveno iz kineziološke struke, a svoj program od samih svojih početaka temelji na programu definiranom od strane Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu. Cilj djelovanja Škole je podučavanje i obučavanje skijaša – kako početnika, tako i naprednih – te pripremanje istih na izazove s kojima se mogu susretati kroz skijašku aktivnost, vodeći se načelom da je samo obučeni i educirani skijaš jamac sigurnosti na skijaškim stazama. Naravno, da bi se budućeg skijaša uopće moglo nečemu naučiti, nužno je da su sami učitelji skijanja “potkovani” iskustvom, da imaju službenu licenciju za posao koji obavljaju, te da su dovoljno obrazovani za razumijevanje problematike jedne kompleksne kineziološke aktivnosti poput skijanja.

Ski team škole skijanja “Prvi spust” zadovoljava sve te navedene uvjete jer ga čine osobe s višegodišnjim iskustvom koje uglavnom dolaze iz kineziološke struke, te koje svoju licenciju na svakom periodičnom ispitu nanovo potvrđuju, što je za vas – polaznike škole skijanja – garancija kvalitete i profesionalizma u pružanju usluga iz područja škole skijanja.

Top